RP ĽS-HZDS sa zaoberalo aj krízovou situáciou v pôdohospodárstve

28.03.2009 Bardejov

Bardejovské Kúpele 28. marca (TASR) - Republikové predstavenstvo (RP) ĽS-HZDS sa dnes na rokovaní v Bardejovských Kúpeľoch zaoberalo aj krízovou situáciou v pôdohospodárstve a na vidieku.
Ako informoval predseda strany Vladimír Mečiar, politické grémium uvítalo otvorenie rokovaní ministra pôdohospodárstva SR Stanislava Becíka o urýchlenom odstraňovaní diskriminácie slovenského poľnohospodárstva v rámci EÚ.
Podľa Mečiara je súčasný stav výsledkom negociačnej zmluvy, pod ktorú sa podpísal Mikuláš Dzurinda, Ján Figeľ a Zsolt Simon. \"Títo traja nesú zodpovednosť za obsah prístupovej zmluvy tak, ako bola prijatá voči SR, je v pozadí terajšej krízy a strate trhov v jednotlivých komoditách, \" uviedol Mečiar.
RP ĽS-HZDS uložilo svojim europoslancom presadzovať v EP a EÚ otázku navýšenia kvót agrokomodít, ako aj úpravy nákupnej ceny mlieka.
Minister Becík má pripraviť protikrízové opatrenia do vládnej komisie. ĽS-HZDS je aj za zníženie DPH aspoň na mlieko na 6 percent. Navrhuje ďalej vytvoriť pre tento rezort podporný fond a tiež preniesť na MP SR zo Štátnych lesov kompetencie nielen v oblasti pestovnej činnosti, ale aj spracovania drevnej hmoty. Týka sa to aj biotechnológií, v ktorých strana vidí jedno z nosných odvetví hospodárstva a chce byť garantom ich naštartovania, dodal Mečiar.
 

Vyberte región